Menu

San Salvador - kend landets hovedstad

San Salvador - kend landets hovedstad

San Salvador er hovedstaden i El Salvador og har 525.990 indbyggere (januar 2005). Stor-San Salvador (Area Metropolitana de San Salvador) har omkring 2,1 millioner indbyggere. 

Geografi

San Salvador ligger ved foden af vulkanen af samme navn, og byen har flere gange været udsat for jordskælv. I 1854, under det hidtil værste jordskælv, blev byen næsten helt ødelagt. Det seneste jordskælv fandt sted i 2001 og medførte omfattende ødelæggelser; særligt blev forstaden Las Colinas næsten ødelagt af et jordskred.

Historie

Byens oprindelse kan spores tilbage til tiden før den spanske erobring. Tæt ved San Salvadors nuværende beliggenhed lå pipil-indianerstammens hovedstad, Cuscatlán. De var efterkommere af aztekerne i Mexico. Man kender ikke meget til byen, da den var blevet forladt af indbyggerne for at undgå det spanske herredømme.

Den nuværende by blev grundlagt i 1528 af den spanske conquistador Gonzalo de Alvarado. I 1824 blev byen hovedstad i den Centralamerikanske Føderation, som var blevet grundlagt samme år.

Efter den Centralamerikanske Føderation var gået i opløsning i 1839 og El Salvador var blevet et selvstændigt land, blev San Salvador i 1841 landets hovedstad.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

 

San Salvador

San Salvador, hovedstaden i El Salvador; 1/2 mio. indb. i byen, 2,2 mio. indb. i storbyområdet (2005). Byen ligger i 682 m højde, omgivet af vulkaner; området er geologisk aktivt, og byen er gentagne gange blevet hærget af jordskælv. Den er nu helt genopbygget som en moderne storby, og der er ingen rester af spansk koloniarkitektur. San Salvador har en dominerende rolle som landets handels-, finans-, politiske og industrielle centrum og er desuden trafikknudepunkt med jernbane til havnebyen Acajutla ved Stillehavet.

Byen er vokset meget siden 1980; borgerkrigen i El Salvador drev tusindvis af landarbejdere ind i flygtningelejre omkring hovedstaden, og selvom lejrene er nedlagt, er mange blevet boende. Den kraftige byvækst har bl.a. medført en voksende luftforurening, der forstærkes af beliggenheden med hyppige temperaturinversioner og dermed stillestående luft.

Byen har flere universiteter: det nationale (1841), et jesuitisk (1965) samt højreorienterede universiteter, oprettet under borgerkrigen, da konflikten mellem højre og venstre var stærkest. Efter fredsaftalen i 1992 har byen fået en genopblomstring som kulturelt center.

San Salvador blev grundlagt af spanieren Diego de Alvarado i 1525. Først efter kolonitiden og den tidligste uafhængighedsperiode fik byen fra 1834 status af hovedstad. En række jordskælv, 1854, 1873, 1917 og 1919, forårsagede omfattende ødelæggelser, og igen i 1980'erne medførte et jordskælv og borgerkrigen i landet store ødelæggelser og mange døde. Ødelæggelserne ved kraftige jordskælv i 2001 blev mindre end ved tidligere, hvilket tolkes som et resultat af, at man siden 1980'erne har jordskælvssikret nyopførte ejendomme.

Den Store Danske

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os