Menu

Agustin Farabundo Marti – en internationalist

Agustin Farabundo Marti – en internationalist

Agustin Farabundo Marti  blev født i El Salvador den 5. Maj 1893. Studerede jura ved universitetet i San Salvador. Blev i 1920 udvist af landet til Guatemala. Deltog der i 1925 i stiftelsen af Centralamerikas Kommunistiske Parti. Vendte herefter som Røde Kors medarbejder tilbage til El Salvador og deltog i opbygningen af fagforeninger. 

Udvist igen flere gange. Udnævnt til repræsentant for Kommunistisk Internationale, Komintern. Rejste i 1928 til USA for at deltage i Amerikas Antiimperialitiske Liga. Denne organisation sendte ham som deres repræsentant til Nicaragua, hvor han i en periode fungerede som Cesar Augusto Sandinos sekretær.

Leder og medstifter af El Salvadors Kommunistiske Parti i 1930 og organisator af bondeoprør i 1932, hvor flere militærkaserner blev besat. Hæren slog hårdt ned på oprørerne og dræbte efterfølgende mellem 15 og 30.000 mennesker.

Agustin Farabundo Marti blev taget til fange af hæren, sat for en militærdomstol og skudt den 1. februar 1932.

Til ære for hans virke opkaldtes i 1970’erne  guerrillabevægelsens militære og politiske del efter ham:  Fronten Farabundo Marti for National Befrielse.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os