Menu

Det blev en yderst kneben valgsejr til FMLN

Det blev en yderst kneben valgsejr til FMLN

Det blev en sand valggyser i El Salvador og valgresultatet overraskede alle.

Med 99,95% af stemmerne optalt søndag aften stod venstrefløjspartiet FMLN, Frente Farabundo Marti para Liberacion Nacional, og deres kandidat Salvador Sánchez Cerén til at få 50,11% af stemmerne, mens højrefløjspartiet Arena, Allianza Republicana Nacionalista, og kandidaten Norman Quijano fik 49,89% af stemmerne. Alt tyder således på en forskel på under en kvart procent, svarende til en forskel på omkring 6.000 stemmer. Mere knebent kan det næsten ikke være.

Valget er foregået i ro og orden og store observatørkorps har været til stede under valget.

De øverste valgmyndigheder gik allerede tidligt søndag aften ud og opfordrede partierne - på baggrund af tendensen til det yderst snævre kapløb - til at vise besindighed og ikke erklære sig for vindere førend det endelige valgresultat forelå. Her gås med kattepoter i et minefelt.

Arenas præsidentkandidat gik imidlertid straks på talerstolen kl. 21 og erklærede sig for vinder, beskyldte valgrådet for korruption og være købt og betalt af FMLN. Militæret skulle være opmærksomme på at sikre retfærdigheden. ”Vi er parater til at forsvare vores valgsejr med vores liv”, sagde Norman Quijano.

 

Overraskelsen

FMLN vandt første valgrunde den 2. februar 2014 i præsidentvalget med over 10% og manglede mindre end 25.000 stemmer for at have vundet allerede i første runde. Alle meningsmålinger op til anden runde gav sejren til FMLN. Resultatet er således en kæmpe overraskelse. Helt usædvanligt tegner der sig enhøjere valgdeltagelse i 2. runde end i 1. runde, nemlig omkring de 60%.

Arena, som har en ganske militant fortid, viste sig at have et stærkere partiapparat end forventet og lod sig ikke slå ud af de dårlige meningsmålinger. Partiet har afgørende indflydelse i medierne og skærpede markant tonen under valgkampen.

”De sidste fem år med FMLN ved magten har øget korruptionen. Regeringen er indspist med de kriminelle bander. Se på urolighederne i Venezuela. Vil I have sådanne tilstande her?” sagde Arena.

FMLN følte sig for sejrssikre og kunne ikke mobilisere de 10% midtervælgere. Mange i Fronten beskyldte den sidddende præsident Mauricio Funes for at køre sololøb og han var uheldig at køre galt i sin Ferrari-sportsvogn kort inden valget. Han kørte hårdt en gammel sag frem om at en tidligere Arena præsident ikke havde aflagt regnskab for 10 mio. US dollars modtaget fra Taiwan. Kort inden valget hævdede pressen at Taiwan havdet finansieret hans mange radio- og tv-udsendelser med 5 mio. dollars.

 

Et polariseret land

En kendsgerning er det nu at El Salvador, den nye regering og den kommende præsident skal finde vejen til at fortsætte de sociale fremskridt i landet, hvor fattigdommen de sidste fem år er reduceret fra 40 til 29%.

Da Salvador Sánchez Cerén kl. 23.15 trådte frem for en folkeforsamling slog han da også de forsonlige toner an. Vi respekterer demokratiet og landets love, vi afviser frygten, vi vil den sikre vej og opfordrer til en stor national dialog, hvor alle sektorer indenfor erhvervsliv, det politiske og religiøse liv bidrager til at skabe et bedre El Salvador. Vi vil arbejde for alle i landet. Vi kommer fra beskedne kår og afviser korruption. Vi er klar til at regere de næste fem år!

 

Af Preben Høeg Rasmussen, redaktør for El Salvador – dansk portal

 

Valgkommissionens slutdokument giver Fronten 6.364 stemmer flere end Arena. Fronten opnåede 1.495.815 stemmer, svarende til 50,11 %; Arena 1.489.451 stemmer, svarende til 49,89 %.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os