Menu

Den kommende præsident i El Salvador er tidligere guerrilla-leder

Den kommende præsident i El Salvador er tidligere guerrilla-leder

Af Preben Høeg Rasmussen, redaktør for El Salvador – dansk portal

Han er ikke valgt endnu. Men det var næsten så tæt på som det kunne komme at Salvador Sánchez Ceren, ex-guerrilla og historisk FMLN-leder, blev valgt som El Salvadors næste præsident i første runde, men der manglede nogle tusinder stemmer. Alligevel var valgresultatet en historisk sejr for det venstreorienterede FMLN, Frente Farabundo Marti para Liberacion Nacional, som opnåede over 49% af de afgivne stemmer og fik dermed over 10% flere stemmer end den nærmeste konkurrent, Arena, Allianza Republicana Nacionalista, som fik 39%. Arena opstillede Norman Quijano, tidligere borgmester i hovedstaden San Salvador.

FMLN vandt desuden 13 ud af 14 departementer samt 190 ud af 262 kommuner. Det er det bedste valgresultat nogensinde for FMLN, som har siddet på regeringsmagten de sidste fem år med Mauricio Funes som præsident. Oppositionen var splittet.

Straks efter første valgrunde søndag den 2. februar 2014 fortsatte Ceren de brede allliancers-politik i et forsøg på at hente stemmer fra Unidad, valgalliancen anført af Antonio Saca, som kom ind på en tredieplads. Saca var den sidste Arena-præsident (2004-2009), men blev smidt ud af partiet, som han beskyldte for korruption. Selv mente han, at han blev smidt ud for sin modstand mod privatiseringer. Unidad fik godt 11% af stemmerne.

 

En alliance med gnister

Da Mauricio Funes blev valgt som FMLNs præsidentkandidat var han ikke medlem af partiet. Han var en kendt og respekteret TV-journalist, bl.a. for CNN en Español. Han kunne vække håb og trak mange mennesker til valgmøderne og han var en god taler inspireret af Barack Obama og Luiz Inácio da Silva. Der var mange fordomme der skulle overvindes, og han var med til at skabe tillid og løfte vælgerandelsen.

Med valget af Funes som præsident i 2009 rykkede El Salvador et klart skridt mod venstre. Partiet Arena, som er en udløber af militærdiktaturet, havde siddet sikkert på magten siden 1994.

De sidste fem år har for mange set ud som en slags alliance mellem Funes og FMLN, en alliance som mange gange har slået gnister. Ofte har parlamentet forsøgt at markere en mere progressiv politik end præsidentembeddet, især udenrigspolitisk. Men alliancen har holdt.

Alligevel har mange været skuffede over Funes manglende succes i bekæmpelsen af fattigdommen, kriminaliteten og stilstanden i udenrigspolitikken. Funes etablerede dog straks diplomatiske forbindelser med Cuba og blev dermed det næstsidste land på hele kontinentet til at akceptere Cubas ret til at vælge sit eget system. Tilbage står USA.

El Salvador har ikke tilsluttet sig hverken Petro Caribe eller Alba-samarbejdet, men blot i årevis ”undersøgt” sagen. Bidraget til Celac-samarbejdet mellem de 33 Latinamerikanske lande har været lunkent. Det centralamerikanske integrationssamarbejde har ikke givet store resultater. Forholdet til Nicaragua, Cuba, Venezuela, Bolivia og Ecuador har været ”pænt”, men ikke varmt. Hillary Clinton deltog ved Funes indsættelse og Barack Obama besøgte senere landet.

Mange håber med valget af Ceren som præsident at linien vil blive mere markant.

 

En historisk leder

Salvador Sánchez Ceren er født i 1944 og var egentlig skolelærer, da han i 1970erne tilsluttede sig guerrillabevægelsen i Fuerza Populares de Liberacion og kampen mod militærdiktaturet. Han blev kommandant og er i dag den eneste overlevende blandt underskriverne af Fredsaftalerne i 1992, som afsluttede 12 års borgerkrig. Senere blev han landskoordinator af FMLN og fra 2000 ledende parlamentsmedlem. I de seneste år har han dannet par med Funes og været vicepræsident. Han tilhører således den absolutte inderkreds i FMNL.

Partiet opstod i 1980 som en sammenlægning af de 5 guerrilla-bevægelser, herunder El Salvadors Kommunistiske Parti, som alle blev nedlagt. Mange danskere var i 1980`erne aktive i solidaritetsbevægelsen med FMLN, og plakater med fronten med det lange navn hang på væggen i mange værelser.

FMLN definerer selv sine rødder med stiftelsen af Det Kommunistiske Parti i Centralamerika i 1925. I 1930 blev El Salvadors Kommunistiske Parti stiftet.

 

Mange udfordringer

El Salvador står overfor store problemer. På trods af et bruttonationalproduktet per indbygger som ligger over Honduras, Guatemala og Nicaraguas, men under Costa Rica og Panamas, har omkring to millioner personer søgt grønnere græsgange udenfor landet, især i USA. Omfattende sociale programmer har reduceret fattigdommen, men den er fortsat alarmerende. Bandekriminaliteten er et uhyggeligt problem hver eneste dag for befolkningen. Banderne Mara Salvatrucha og Mara 18 Street kæmper mod hinanden, kæmper om narkopengene og foretager systematisk pengeafpresning af små og store forretningsdrivende. I intet andet land i verden blev der dagligt dræbt så mange unge mænd mellem 18 og 35 år, som i El Salvador. Regeringen under Mauricio Funes ”faciliterede” en våbenhvile mellem banderne, som kraftigt reducerede drabstallene, men de er nu igen stigende. Og hvad med os? spørger de pengeafpressede.

El Salvador deler adgang til bugten Golfo Fonseca med Honduras og Nicaragua. El Salvadors bestilling af kampfly har vakt utifredshed i Honduras, som nu vil opruste, siger det pro-militære regeringsparti. De to lande havde en kort krig i 1969.

El Salvador er på størrelse med Jylland og har omkring 7 mio. indbyggere. Landet er det mest amerikaniserede i Centralamerika og bruger til dagligt US-dollars som møntfod.

Den 9. marts 2014 afholdes anden valgrunde med de to topscorere, hvor Salvador Sánchez Cerén fra FMLN er favorit.

 

Skrevet den 4. februar 2014.

Artiklen er også bragt i Modkraft og Verdensnyt.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os