Menu

Multinational guldgigant lægger sag an

Multinational guldgigant lægger sag an

Canadisk firma vil udvinde guld i El Salvador. Nej, siger regeringen: Det forurener.

Et stort multinationalt firma har lagt sag an mod det lille centralamerikanske land El Salvador. 

Firmaet Pacific Rim vil udvinde guld i landet, men regeringen i El Salvador har sagt nej. Derfor sagsøger firmaet nu landet med krav om at få ikke mindre end 23 millioner dollars i erstatning.

Det canadiske Pacific Rim ønsker at åbne en guldmine i El Dorado, der ligger 40 kilometer øst for hovedstaden San Salvador. Minen risikerer ifølge landets miljøministerium at forgifte vandforsyningen for mere end halvdelen af befolkningen.

Firmaet påstår, at det allerede har brugt 77 millioner dollars på »indledende« undersøgelser ved minen.

Pacific Rim har for overhovedet at kunne lægge sag an, bedt sit datterselskab i USA om at indklage El Salvador for brud på frihandelsaftalen CAFTA.

CAFTA regulerer frihandel mellem USA og Mellemamerika. CAFTA-aftalen betyder også, at firmaer kan sagsøge lande for brud på aftalerne om frihandel.

Et udvalg i Verdensbanken, der er udpeget til at afgøre sådanne tvister, begyndte den første behandling af sagen i torsdags i Verdensbankens hovedkvarter i Washington. Udenfor demonstrerede 100 mennesker, blandt andet Cecil Roberts, præsident for minearbejderforbundet (UMWA), der dækker USAog Canada.

– En dom til fordel for Pacific Rim vil være en trussel mod arbejdernes rettigheder og miljøet, sagde han ifølge nyhedsbureauet IPS.

240 græsrodsorganisationer og fagforeninger i USA, El Salvador og i nabostaterne frygter, at El Dorado-minen vil forurene voldsomt.

De advarer imod, at grundvandet vil blive fyldt med kviksølv, cyanid, arsen, zink og aluminium.

Desuden vil minen ifølge miljøkemikeren Florian Erzinger fra Teknologisk Institut i Schweiz sluge mellem 75 og 110 liter vand per sekund fra den nærliggende San Francisco-flod for at filtrere guldpartiklerne fra.

Det betyder, at udvindingsprocessen vil komme til at bruge dobbelt så meget vand i et enkelt sekund, som den gennemsnitlige salvadoraner bruger på en dag.

Barbara Henderson fra Pacific Rim Mining Corp. forsvarer i et brev til miljøaktivisten Nanelle Newbom alligevel mineprojektet.

»El Dorado vil kunne drives sikkert og samvittighedsfuldt. Den er velplanlagt og godt designet. Den vil bringe hårdt tiltrængte job til et meget fattigt område uden andre økonomiske muligheder.«

 

Dagbladet Arbejderen, den 23. December 2011.

Relaterede artikler

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os