Menu

Det er værd at holde øje med El Salvador

Det er værd at holde øje med El Salvador

Befolkningen i det lille central amerikanske land skal om kort tid til stemmeurnerne hele to gange. USA står overfor at miste én af sine nærmeste allierede i Latinamerika. Der er lagt op til ”en sikker forandring, en forandring som kommmer.” En forandring som har sine rødder. 

Af Preben Høeg Rasmussen, skrevet den 19. Januar 2009

El Salvador fylder ikke meget på landkortet. På et lille område på størrelse med Jylland bor der knap 7 mio. mennesker. Landet er dermed det tættest befolkede land i Amerika. Mange har måttet forlade landet for at søge grønnere græs, omkring 3,3 mio. bor i USA. Landet har den højeste gennemsnitsindtægt i Mellemamerika, kun overgået af Costa Rica, men de sociale uligheder er enorme. En trediedel lever under fattigdomsgrænsen.

Landet har i årevis været regeret at det højreorienterede parti, ARENA, Allianza Republicana Nacionalista. Den nuværende præsident Elias Antonio Saca, er en tro ven af George Bush og USA. Han har talt imod venstrebølgen i Latinamerika. Uden vaklen har dette lille landt sendt tropper til krigen i Irak. Siden 2003 har dette lille land fast haft 200 elitesoldater udstationeret. Den amerikanske dollar blev i 2001 indført som officiel valuta i landet. Landet var først til at underskrive frihandelsaftalen mellem Centralamerika og USA. Privatiseringer på stribe. 15 skattefrie zoner hvor tekstilfabrikker kan boltre sig og fabrikere billigt tøj til befolkningen i USA.

El Salvador er uden tvivl det mest amerikaniserede land i Mellemamerika. Landets overklasse besidder en stor kapital som bruges til investeringer i andre lande. En USA-tro allieret på linie med Colombia og Peru. Men måske er der nu et systemskifte på vej.

 

Knivskarpt valg

4,2 millioner salvadoranere er kaldt til stemmeurnerne den 18. januar 2009 for at vælge parlamentsmedlemmer og kommunalbestyrelser og allerede igen den 15. marts for at vælge ny præsident og vicepræsident. Landet har et stærkt præsidentstyre og valget står knivskarpt mellem på den ene side Arena-partiet, et borgerligt, højreorienteret parti og på den anden side det venstreorienterede FMLN, Frente Farabundo Marti para Liberacion Nacional. Ifølge samtlige meningsmålinger i det sidste års tid står FMLN til at vinde med 2 til 14%.

Arena voksede ud af militærdiktaturerne og har de sidste fire gange vundet præsidentposten. Det er lykkedes partiet at fremstå ”forvandlet” og ”fornyet” hver gang og altid med åbenlys støtte fra USA. Men denne gang kniber det.

FMLN er ikke en døgnflue, et parti opfundet til denne valgkamp. FMLN er et velorganiseret, stort, målrettet, skolet parti, som allerede har 32 deputerede (mod Arenas 34) ud af 84 pladser i parlamentet. På kommunalplan regerer FMLN over halvdelen af befolkningen og har borgmesterposten i hovedstaden San Salvador. Medlemmerne er aktive i en lang række fagforeninger, bondeorganisationer mm.

 

FLMLs rødder

FMLN definerer selv sine rødder med stiftelsen af Det Kommunistiske Parti i Centralamerika i 1925. I 1930 blev El Salvadors Kommunistiske Parti stiftet. Helt frem til 1970’erne var partiet det eneste organisatoriske udtryk på venstrefløjen. I 1970’erne opstod en række nye partier og grupper. Efter Sandinisternes sejr den 19. juli 1979 i Nicaragua og statskuppet i El Salvador den 15. oktober 1979 øgedes presset for en forenet venstrefløj og en koordineret væbnet opstand mod miltærdiktaturet. Den 10. december samme år samledes de fire væsentligste grupper (herunder kommunistpartiet) til møde i Havana, Cuba, sammen med Fidel Castro. Den 17. december besluttedes en samling og et manifest blev udsendt den 10. januar 1980. Den 10. oktober blev Frente Farabundo Martí para Liberación Nacional, FMLN, stiftet, nu med fem organisationer. Vejen for den væbnede kamp var beredt. Den 10. januar startede den militære generaloffensiv og borgerkrigen var i gang. Den skulle vare i 12 år.

 

Manden med hatten

Mange danskere var i 1980’erne aktive i solidaritetsbevægelsen med FMLN og plakater med fronten med det lange navn hang på væggen i mange værelser. Kampen endte vel nok uafgjort. Med Sandinisternes valgnederlag i 1990, Sovjetblokkens sammenbrud, den fastkørte guerrillakamp i Guatemala og den udeblevne samme i Honduras, blev der i starten af 1990’erne indledt fredsforhandlinger, som den 16. Januar 1992 i Mexico førte til underskrivelsen af en fredaftale. Aftalen blev underskrevet af regeringspartiet Arena og guerrillabevægelsen FMLN. Aftalen var både militær, politisk og social og indebar desuden en legalisering af FMLN.

Ved de første valg efter fredsaftalen i 1994 skulle forvandlingen fra guerrillabevægelse til politisk parti til eksamen. Til Arenas overraskelse fik FMLN 21,3% af stemmerne, vandt 21 pladser i parlamentet og 15 borgmesterposter. Men FMLN blev hurtigt hærget af intern splittelse. Én retning, ”los renovadores”, som sad på partiapparatet og trak 7 diputerede med sig, ville”fornyelse”, en socialdemokratisk, reformisk linie, mens en anden ”revolutionær socialistisk” under ledelse af Scafik Handal ville fremme en demokratisk, revolitionær linie frem mod et socialistisk samfund.

Scafik Handal, som samtidig var formand for El Salvadors Kommunistiske Parti, vandt kampen og partiet opnåede nye sejre ved de efterfølgende valg.

Hidtil havde partiet været pluralistisk med bevarelse af de gamle partier og interne grupperinger intakte, men det blev besluttet at opløse samtlige ”partier i partiet”, inklusive kommunistpartiet.

 

Indblanding fra USA

Ved det seneste præsidentvalg i 2004 valgte FMLN Scafik Handal som sin kandidat på en anti-nyliberalpolitk. USA gik åbenlyst til angreb. De mange salvadoranerne som bor i USA, og som sender masser af penge hjem, faktisk 17% af nationalbudgettet, blev truet med at blive smidt ud af USA. Arena hævdede at pengeoverførsler ville blive forbudt, trusler om stop for inversteringer og voksende arbejdsløshed fremførtes. FMLN og Hándal blev beskyldt for alverdens ulykker. Arena vandt igen, og der hørtes røster om behov for ”fornyelse” i FMLN.

Efter at have været i Bolivia til præsidentindsættelsen af Evo Morales døde Scafik Handal uventet på vejen hjem den 24. januar 2006. FMLN skulle vælge ny præsidentkandidat.

 

Forandringen kommer

Valget faldt på den 48 årige journalist, Mauricio Funes. Han beskrives selv i de mest borgerlige aviser i Latinamerika som ”en respekteret journalist”. Han var ikke medlem af partiet og regnes som et fornyende og seriøst bud. Faktisk trækker han landet over store menneskermasser til sine møder med en politik om ”en sikker forandring, en forandring som kommer”. Han vil skaffe jobs, mad på bordet og uddannelse, han vil fred og bekæmpe løgnen, - en politik som vækker forventninger. Han besøger præsidenterne i Brasilien, Argentina, Chile, Panama og Den Domikanske Republik og har gode forbindelser til Venezuela, Cuba og Nicaragua. Hugo Chavez har forlængst etableret forbindelser til de FMLN-ledte kommuner og solgt billig olie.

Mauricio Funes har også rejst nordpå til USA og holdt møder med Thomas Shannon, leder af interessekontoret for den vestlige halvkugle, som har erklæret at USA ikke vil blande sig i valgkampen og vil respektere og samarbejde med valgets vinder. Han har desuden holdt møde med mexicaneren Carlos Slim, verdens rigeste mand, og andre forretningsfolk. Funes oplyser, at han vil respektere frihandelsaftalen med USA, bevare dolloren som valuta og have gode forbindelser til erhvervslivet. Vicepræsidentkandidaten er det nuværende parlamentsmedlem, ex-guerilla og historisk FMLN-leder, Salvador Sánchez Cerén.

Arena stiller op med Rodrigo Àvila, tidligere politidirektør, som præsidentkandidat og erhvervsmanden Arturo Zablah til vicepræsidentposten. Arena har netop meddelt at landet trækker sine tropper hjem fra Irak i starten af det nye år.

El Salvador er på vej til at blive det næste land i venstrebølgen i Latinamerika. Ikke båret frem af valgflæsk, af smarte mediekampagner, men af et årelangt solidt arbejde.

Det er værd at holde øje med hvad der sker i El Salvador.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os